Figgens helter

Kasper Idland (født 21. juni 1918 i Figgjo, død 25. mai 1968) var under andre verdenskrig fenrik i Kompani Linge

Idland deltok i 1943 i Vemork-aksjonen, men han hadde også oppdrag i Egersund. Gruppen han deltok i bestod av lederen Alf Aakre, Egersund, Kjell Endresen og Kasper Idland. Disse ble kalt for Vestige 4 og deltok fra begynnelsen fra 1944 til mai 1945.

Idland ble høyt dekorert for sin krigsinnsats. Han mottok St. Olavsmedaljen med ekegren, Krigsmedaljen, Deltagermedaljen med rosett og Haakon VIIs 70-årsmedalje. Av britene ble han tildelt Military Medal, av franskmennene Æreslegionen og Croix de Guerre og av amerikanerne fikk han Frihetsmedaljen med bronsepalme.

Det er reist en minnebauta over Idland ved Figgjo Barneskole. Idland minnes hver 17.mai ved hans minnebauta.

Figgjo har 1741 innbyggere (per 2007), og er rangert som det 9. største (?) bydelen i Sandnes Kommune. Figgen måler 16,7 km2 i areal.

Rossåsen heter "toppen" av Figgjo, denne måler 282 moh på det høyeste og tilbyr fantastiske tur opplevelser. Og ikke minst en utsikt som er ubeskrivelig. Det er for øyeblikket stor utbygging av hus på Rossåsen, dette etter at Sandnes tomteselskap i 2009 la ut 98 tomter for salg. Sandnes kommune har sammen med Gjesdal kommune ett prosjekt om å bygge ny skole på Rossåsen, men ingen vet når denne nye skole skal komme.

I 2009 var det 1121 skatteytere på Figgjo (postnr 4332)

Høyest andel enslige og uten hjemmeværende barn. En stor andel har et lønnsnivå under 250.000 brutto, nesten hver tredje.

Figgjofolket er ikke ofte å treffe ute på restaurant. Å drikke rødvin hjemme er heller ikke noe særlig, da er et glass hvitvin mye bedre. Eller rusbrus. Hver tredje rører ikke alkohol. Rock, country og folkemusikk er favorittene i øret. Kan ikke fordra jazz. Aftenbladet er den lokale nyhetsformidleren, men Jærbladet har en ikke ubetydelig posisjon.

Figgjofolk ler mest av alle i Sandnes. 75 prosent trimmer lattermusklene flere ganger daglig.